Болки в ставите

В човешкото тяло има 180 кости, свързани чрез стави. Те  понасят натоварвания, напрежения, травми, възпаления, а с годините хрущялната тъкан, която покрива съставните кости на ставата, се износва и триенето се увеличава.

Няма човек, който дори и в млада възраст да не е изпитал кошмара на болки в ставите. Не си даваме сметка за това, колко сложно е устроен скелетът ни.

Този тип болки се появяват в мускулите, ставите и костите имогат да бъдат причинени от голям брой заболявания и състояния, някои от които са сериозни, а други са свързани с травми или дори с нормални дегенеративни процеси с напредването на възрастта.

В повечето случаи първата реакция е да се търсят обезболяващи. Има ги, но  само потискат болката и дават отсрочка за проблема. По-правилното поведение дори при отсъствие на болки в ставите е да се обърне внимание на две неща: повече движение, ходене пеш без силови напрежения, гимнастика за укрепване на мускулатурата, носене на удобни обувки и редовни почивки. И, разбира се, правилно хранене, с прием на подходящи хранителни добавки за регенерация на хрущялната тъкан. За много специалисти ранната поява на болки в ставите и все по-масовите оплаквания от тези проблеми са свързани с нездравословното хранене и трябва да знаете, че за ставите не е полезно да приемаме прекалено много месо, особено червено, продукти от бяло брашно, солени храни.

Здравословното хранене и подходящата физическа активност помагат срещу болки в ставите.

Нерядко хората се оплакват от болки, локализирани около гръбначния стълб. Те често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, лигаментите и прешленните стави – например при пренатоварване или заемане на неправилно положение за продължително време.

Колената започват да щракат и скърцат, всяко стъпване е свързано с болки в ставите, краката отказват да се сгъват. Ако болките се чувстват не само в движение, но и при покой, значи износването на хрущялите вече е комбинирано и с възпаление.

Болки в ставите на ръцете и пръстите могат да ни се появят след прекарани други тежки болести.

Може да са резултат от проблеми в обмяната на веществата и отлагане на солни кристали в ставите.

Коварното на тези болки в ставите е, че са признак на тихо развиващи се процеси в други органи. Болките могат да са търпими и обезболяващите да се справят с тях, но това не бива да ви заблуждава. Лечението е задължително, ако не ви е безразлично как ще се развият нещата по-нататък.

Болки в пръстите на краката според една теория може да усещате в резултат на влошено кръвоснабдяване. На практика това е най-отдалечената зона от тялото и кръвта достига до нея с най-малко съдържание на кислород. За сметка на това процентното съдържание на пикочна киселина е най-високо. Тези условия създават възможност на различни болестотворни микроорганизми да се развиват в стави и прилежащи меки тъкани, причинявайки локални възпаления .

В същото време болки в ставите на палеца, придружени с оток, зачервяване и затопляне, са класически симптом на подагра. Както е известно, в този случай става дума за проблеми на обмяната и повишаване стойностите на пикочната киселина в кръвта.

Народната медицина помага при болки в ставите преди всичко с разтривки и компреси. Има безброй рецепти, някои от които с учудващо добър ефект. Така например добре действат пресни листа от зеле или хрян, които се начукват леко и с тях се увива болно коляно. Мястото се намазва първо с безсолна свинска мас. След това коляното се увива с памучна кърпа и вълнен шал за през нощта.

„Вадимелис” предлага още по-бързо и лесно решение с тинктура „Люляк”. Капнете няколко капки от тинктурата и разтрийте болното място. Може да си направите и компреси да оставите билката да действа по-дълго време.

Специално място в народното лечение при болки в ставите имат пъпките на топола. Затова ние предлагамебилков крем„Топола пъпки”, който може да използвате минимум два пъти дневно /сутрин и вечер/.  В него се съдържат пчелен восък, пъпки топола, зехтин .

Пчелният восък е истински дар от пчелите. Благодарение на състава си от етерични масла и витамини (най-вече витамин А), природното лекарство намира приложение в редица области на медицината. Пчелният восък има противовирусно и антимикробно действие, действа и като обезболяващо. Използва се при процедури с топлолечение срещу ревматизъм, лумбаго, разтегнати сухожилия, проблеми с мускулите, неврит.

С помощта на пчелен восък тялото изхвърля натрупаните токсини през кожата и по този начин организмът се пречиства. Освен това с природното лекарство може да обработвате рани, изгаряни, екземи и друг вид кожни проблеми, тъй като пчелният восък е известен с облагородяващия си ефект върху кожата. Опасност от алергии няма, защото  съдържа антиалергени.

Както във вид на тинктура за пиене, така и като крем, пъпките на тополата дават чудесни резултати при подагра, ревматизъм, артрит, невралгични болки, напикаване, цистит, бъбречни възпаления, с гноен пиелонефрит, както и при ринит, синузит, бронхит с жилави и гнойни храчки, язви в белия дроб, пясък в бъбреците, хемороиди, изгаряния и незарастващи рани, гангрени и др..

Изключително ефективно действие при костно –ставни проблеми има тинктура „Реси от леска”.

Тя се препоръчва при разширени вени, студени и тръпнещи крайници, тромбофлебит, болест на Рейно, Бюргер, артеросклероза, артрит, радикулит, дископатия, възпаление на бъбреците и простатата, шипове, затруднено уриниране, лошо храносмилане, износване на ставите.

 

Бъдете здрави и щастливи!

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с професионалист.