Златен корен – Билката чудо!

Билката Rhodiola rosea е известна с много имена – Златен коренРозов коренВейка на Аарон и други.

Златен корен се използва в народната медицина от хилядолетия. Още през 1 век след Христа гръцкият лекар Диоскорид описва в своята книга De Materia Medica лечебните свойства на билката, която нарича rodia riza. Викингите използвали билката родиола за подобряване на психическото, физическо здраве и издръжливост, а китайските императори изпращали експедиции в Сибир – за да се снабдят със златния корен. В Централна Азия чаят от родиола/златен корен/ се счита като едно от най-добрите средства срещу настинка и грип. Лекарите в Монголия я предписват срещу туберкулоза и рак.

Родиолата е научно описана за пръв път  през 1961 г. от  руският ботаник Г.В.Крилов. Той отива на експедиция из почти непроходимата тайга на планина Алтай и свързва прочутата билка златен корен с Rhodiola rosea – подвид на вечнозелените растения Rhodiola. От 1969 г. алкохолният екстракт от родиола е включен в официалната руска медицина като стимулиращо средство при хронична умора и намалена работоспособност.

Златен корен  се среща по високите планински местности на четири континента.

Растението е двусемеделно, от семейство Дебелецови. Расте на височини до 2 300 метра.
Полезните съставки могат да бъдат извлечени в спиртни екстракти или сухи екстракти, както и в есенциални масла (само цветове).
В екстракта (водно-алкохолен) са открити над  50 вещества. По важни сред тях са: монотерпенни алкохоли и техните гликозиди, цианогенни гликозиди, фенилетаноиди, фелинпропаноиди, флавони, арил гликозиди, проантоцианидини, деривати на галиевата киселина и разбира се, росиридол. Билката Златен корен съдържа редица уникални за нея вещества, както и някои идентифицирани и на други места, на които могат да бъдат отдадени ценните й ефекти.
Днес златният корен се използва по цял свят като билков тоник и адаптоген, заедно с други билки и гъби с подобни свойства.
Адаптогените са група билки и гъби, за които натуропатите, практикуващи холистична медицина казват, че гонят умората, като подобряват състоянието на телесната хомеостаза.
Билката златен корен се използва и до днес най-масово за подобряване на настроението, при депресии. Но с това делеч не се изчерпват нейните качества!

Златен корен се използва и при начални стадии на ниско кръвно налягане (хипотония), както и при главоболие, предизвикано от физическо или психическо изтощение.

Златен корен се препоръчва и профилактично – за укрепване на паметта, душевното и физическо здраве. Може и да се използва за гаргари при възпаления на устата и гърлото.

Екстрактите от златен корен/родиола повишават нивата на ензимите, важни за мускулното възстановяване след интензивни упражнения.
Изследвания с велоаргометър, проведени със скиори и биатлонисти, участвали на олимпиади, и мъже, които не се занимават професионално със спорт, доказват, че тинктурата „Златен корен” повишава физическия капацитет и драматично скъсява периода на възстановяване между серии с високоинтензивно натоварване. Регистрирано е и повишаване на издръжливостта (капацитетът да се поддържа физическа дейност въпреки умората). А това, което различава билката от класическите стимуланти е качеството й на адаптоген. При класическите стимуланти първоначално повишената работоспособност е последвана от значителен спад, а многократната им употреба води до забавяне на рефлексите. При прием на тинктурата  „Златен корен” след първоначалния скок в работоспособността и последвалия спад, нивото й все пак се задържа над средното.

При мъжете тинктурата  „Златен корен” повлиява добре еректилната дисфункция и преждевременната еякулация и освен това стабилизира простатната течност. При жените възстановява менструацията при аменорея (липса на цикъл), подсилва маточните тръби, стимулира работата на яйчниците и подготвя организма за създаване на поколение.

Тинктурата е богата на полифеноли, известни с антиоксидантното си действие. Експериментално билково лечение с онкоболни пациенти, приемащи три вида медикаменти, доказва, че златният корен  намалява токсичния им ефект върху черния дроб и в същото време повишава антиканцерогенните им свойства. При здравите хора билката има класическото действие на антиоксидант – предпазва нервната система от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали.
Научни изследвания показват, че билката златен корен подпомага паметта и концентрацията, като въздейства върху биоелектрическата активност на мозъка.
Смята се, че златен корен подпомага антитуморната активност като повишава резистентността към токсините.

 Освен в самостоятелна форма, златният корен (както е по-популярна родиолата) у нас се влага в комбинирани продукти: адаптогени, билкови тоници, антиоксиданти, формули за подобряване на спортните постижения, включително фет бърнъри. Тези нейни свойства са доказани от редица научни изследвания:
– Подобряване на менталните функции – доказано въздействие с двойно сляпо изследване при хора, които са показали подобрени възможности да смятат наум след 2 седмици употреба. Проведено е в бившия СССР;
– Борба с умората – доказано въздействие при военни, с двойно сляпо проучване в период на стрес, индуциран чрез физическо изтощение и недоспиване. Проведено е в СССР;
– Подобрява спортните и физическите изпълнения – малко двойно сляпо проучване в Белгия потвърждава ефекта при упражнения с аеробен характер.

Няма познати странични ефекти. Не са докладвани странични ефекти при проучванията с хора.

Бъдете здрави и щастливи!


Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с професионалист.