Псориазис

Въпреки че клиниката на псориазиса е добре описана от векове, имунопатогенезата му бе изяснена едва през последните няколко години.Това е често срещано хронично възпаление на кожата, което обикновено има периоди на ремисии и влошаване. Най-често срещаният тип псориазис има ясно изразени „плаки“, които са розови или сиви на цвят, покрити със сребристо-бели люспи. Тези плаки могат да причиняват и локална хиперпигментация.
Много често инфекции способстват за появата на симптомите на псориазис.
Психологическият стрес може да влоши състоянието, а в някои случаи е достатъчен, за да предизвика появата му.

Счита се също така, че определени наследствени гени могат да бъдат свързани с псориазиса, но все още не е открита точната схема, по която се случва това.

Известно е, че псориазисът е едно от заболяванията, които се влияят в изключително висока степен от психо-емоционалното състояние на организма, както и от нарушения в имунната система.

За външно лечение на псориазис „Вадимелис“ предлага билков крем „Псориазис“. Той действа антисептично при наранявания и изгаряния от различен тип, успокоява сърбежа, стимулира зарастването на рани, ускорява възстановяването на кожата, хидратира тъканите, повлиява трудно поддаващи се на лечение белези и различни кожни заболявания.
Използвайте всеки път след къпане. Поразените части трябва да се мажат 1-2 пъти дневно.

За вътрешно изчистване на организма от токсини направете 14 дневната ни „Антипаразитна програма“/тинктура/, а като съпътстващо ползването на мехлема, може да пиете тинктура „Топола пъпки“.

Мехлемът „Псориазис“ включва в състава си натурални мазнини и чисти билкови екстракти и стимулира естествената способност на тялото да се възстановява и да се самолекува:

Пчелният восък е истински дар от пчелите. Благодарение на състава си от етерични масла и витамини (най-вече витамин А), природното лекарство намира приложение в редица области на медицината. Пчелният восък има противовирусно и антимикробно действие, действа и като обезболяващо. Използва се при процедури с топлолечение срещу ревматизъм, лумбаго, разтегнати сухожилия, проблеми с мускулите, неврит.
С помощта на пчелен восък тялото изхвърля натрупаните токсини през кожата и по този начин организмът се пречиства. Освен това с природното лекарство може да обработвате рани, изгаряни, екземи и друг вид кожни проблеми, тъй като пчелният восък е известен с облагородяващия си ефект върху кожата. Опасност от алергии няма, защото лекарството съдържа антиалергени.

Обичниче се използва за афродизиак при цистит, при ревматизъм и ставни заболявания, понижава кръвното налягане, при бъбречни проблеми, при заболявания на нервната система, при сърдечносъдови заболявания, при миома и гинекологични заболявания, подсилва имунитета, при екземи, изгаряния, трудно зарастващи рани, при хемороиди и кръвоизливи, потиска апетита.
В народните вярвания се твърди, че билката може да се носи като амулет /листата на билката се поставя в амулети за късмет, здраве, любов и против уроки/.

Живениче се използва предимно като отличен детокситор за организма. Когато се използва външно, то ускорява зарастването на рани, изгаряния, язви, екземи, псориазис, хемороиди.Използва се и при кожни обриви с неясно естество.
Живеничето се смята за лек диуретик и ефективно средство за изхвърляне на глисти, затова го имаме и като съставка в наши тинктури.
Настойки от листата на живениче се използват, когато в тялото са се натрупали токсини, както е в случаите на лимфни разстройства, ревматични състояния, кожни проблеми като екзема и псориазис.

В дерматологията змийското мляко се използува за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата (епителиоми — Балитски, Воронцова, 1982) – външно под форма на унгвенти и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират поразените участъци. В отвара от растението са къпели децата при различни кожни заболявания.в Древна Гърция го наричали “дар от небето” – “хелидониум”.Съвременни изследвания потвърждават, че тази отровна трева не само пречиства организма , но според билкари се бори с раковите клетки. Змийското мляко задържа растежа на туморите, а в следоперационния период помага в борбата с метастазите. Змийското мляко се използва при различни кожни болести; може да се приема вътрешно и външно. С него лекуват труднозаздравяващи рани и мазоли.
Клинични проучвания са потвърдили традиционната употреба на сарсапарила при кожни проблеми като псориазис, екзема, акне и проказа. Един от възможните механизми на действие относно псориазиса са мощните свойства на билката за пречистване на кръвта. За болни с псориазис е установено, че имат високи нива на ендотоксини, циркулиращи в кръвния поток. Сарсапонин, един от основните стероиди в сарсапарилата, се счита, че премахва тези ендотоксини, които представляват фрагменти от клетъчни стени на бактериите, обитаващи храносмилателния тракт на животните и човека.

За добри и трайни резултати при лечението на псориазис, от изключително важно значение е храненето! Посъветвайте се с диетолог, тъй като всеки организъм е индивидуален, но тук ще ви дадем някои общи съвети:
Не бива да се приемат храни, които дават огромно количество енергия, като например червено месо, шоколад, всякакви десерти. Извън списъка остават и хамбургерите, колбасите, вътрешностите. Заради болестта трябва да оставим настрани и яйцата, и млечните продукти. Наблегнете на зелените зеленчуци! По-голямата част от менюто ви трябва да е изградено на тях. Като добавка могат да бъдат и грудковите зеленчуци. Има едно задължително правило, което трябва да се спазва и то е, че около 80% от храната, която приема един болен от псориазис, трябва да е от плодове и зеленчуци. Начинът на хранене ще има още по-силен ефект и ако 80% от яденето ни е сурово.
Макар и в малки количества, е разрешено да се яде пилешко. Ако се храните по този начин, черният ви дроб се натоварва доста по-малко. Оттам отделителната система успява да почисти организма в по-голяма степен. А това означава само едно – в тялото остават много по-малко токсини, които се насочват към кожата и предизвикват плаки.

Бъдете здрави и щастливи!

Тази статия има информативен характер и не може да замести консултацията с професионалист.